
Ягідне дерево джаботикаба
Жаботкаба (джаботикаба) – дуже незвичайне рослина. Незвично не тільки його
назва, але і зовнішній вигляд. Квітки цього дерева розпускаються і зав'язуються
в ягідки не на гілках, як це зазвичай буває в інших рослин, а на стовбурі.
У Центральній та
Східній Європі багато людей ніколи не чули про джаботикабе і, тим більше, не
бачили цієї дивовижне дерево родини Миротовых, роду Плінія.
Між тим, в тропіках
воно росте і культивується як плодове дерево.
Родом джаботикаба з Південної Америки. Природним
ареалом її зростання є території Північної Аргентини, Південної Бразилії, Парагваю
і Болівії. Заради цінних ягід рослину вирощують також в Колумбії, Панамі,
Уругваї, Перу і на Кубі.
Джаботикабу навчилися вирощувати в горщиках, як
кімнатну декоративну рослину.
У ягідного деревця багато назв. Офіційне, ботанічна, —
Myrciaria caulifloria (латинська мова). На португальському рослину називають
jaboticaba, звідси і російський переклад – жаботикаба, жабутикаба, джаботикаба.
У Західній Європі воно відоме під англійським Brazilian Grape Tree (бразильське
виноградне дерево), можливо, з-за схожості ягід джаботикабы з виноградинами.

у висоту вона сягає
10-12 метрів
тривалість життя
дерева – 100 років, тобто воно є віковим
із-за повільного
зростання молода жаботикаба схожа на кущ з ніжними листочками, пізніше
дерев'яніє стебло
листя бразильського
виноградного дерева довгі і вузькі, 10 см на 2 см, ланцетовидні, шкірясті, їх
поверхня глянцева
колір листя –
світло-зелений
так як рослина відноситься
до сімейства Світових, від його листя виходить характерний запах

Час дозрівання
плодів становить 3-4 тижні, вони стають солодкими і придатними до вживання в
їжу
Цікавий факт: явище, коли квіти і плоди з'являються на стовбурі та основних
гілках рослини, в ботаніці називається каулифлория (caulifloria). Крім
джаботикабы каулифлория зустрічається у какао, хурми, джекфрута і більш звичною
для східних європейців обліпихи. Але виглядають ці рослини менш вражаюче.

Як же використовують
«бразильський виноград» у кулінарії? Ось кілька способів:
- ягідки їдять сирими: просто
видавлюють пальцями м'якоть з шкірки прямо собі в рот
- варять желе, варення,
мармелад
- варять соуси до салатів і
м'яса
- роблять начинку для випічки
- в'ялять і сушать для
зберігання
Через 3 дні зірвані
ягоди джаботикабы починають бродити. Цій властивості знайшли застосування: з
них роблять настойки, вино і лікери.
Настояне на спирту
або висушений «бразильський виноград» використовують у лікарських цілях.
Джаботикаба лікує:
- захворювання дихальних
шляхів і органів дихання: ангіну, астму, бронхіт різного генезу
- вірусні захворювання
- діарею
- захворювання
серцево-судинної системи
Ягоди джаботикабы
мають кровоспинні, детоксикаційні та протираковими властивостями.
Немає коментарів:
Дописати коментар