вівторок, 25 лютого 2020 р.

Цікаві рослини


Ягідне дерево джаботикаба
Жаботкаба (джаботикаба) – дуже незвичайне рослина. Незвично не тільки його назва, але і зовнішній вигляд. Квітки цього дерева розпускаються і зав'язуються в ягідки не на гілках, як це зазвичай буває в інших рослин, а на стовбурі.




У Центральній та Східній Європі багато людей ніколи не чули про джаботикабе і, тим більше, не бачили цієї дивовижне дерево родини Миротовых, роду Плінія.
Між тим, в тропіках воно росте і культивується як плодове дерево.
   Родом джаботикаба з Південної Америки. Природним ареалом її зростання є території Північної Аргентини, Південної Бразилії, Парагваю і Болівії. Заради цінних ягід рослину вирощують також в Колумбії, Панамі, Уругваї, Перу і на Кубі.
Джаботикабу навчилися вирощувати в горщиках, як кімнатну декоративну рослину.
 У ягідного деревця багато назв. Офіційне, ботанічна, — Myrciaria caulifloria (латинська мова). На португальському рослину називають jaboticaba, звідси і російський переклад – жаботикаба, жабутикаба, джаботикаба. У Західній Європі воно відоме під англійським Brazilian Grape Tree (бразильське виноградне дерево), можливо, з-за схожості ягід джаботикабы з виноградинами.
Побачивши одного разу квітучу або плодоносящую жаботикабу в природі, не забудеш це приголомшливе дерево ніколи:
у висоту вона сягає 10-12 метрів
тривалість життя дерева – 100 років, тобто воно є віковим
із-за повільного зростання молода жаботикаба схожа на кущ з ніжними листочками, пізніше дерев'яніє стебло
листя бразильського виноградного дерева довгі і вузькі, 10 см на 2 см, ланцетовидні, шкірясті, їх поверхня глянцева
колір листя – світло-зелений
так як рослина відноситься до сімейства Світових, від його листя виходить характерний запах
Двічі на рік джаботикаба цвіте, і тут починається найцікавіше: білі квітки з 60-ма та більше тичинками буквально обліплюють стовбур і основні гілки рослини. Здається, що вони покриваються білим мохом. Екзотична рослина набуває вигляду інопланетного створення. Через якийсь час запилені квіточки зав'язуються в плоди діаметром 3-5 см, за формою і кольором схожі на виноградинки. Щільна шкірка ягід має темно-бордову або темно – фіолетове забарвлення, м'якоть ж їх біла. Коли джаботикаба плодоносить, здається, ніби на стовбурах дерева повзають тисячі великих жуків.
Час дозрівання плодів становить 3-4 тижні, вони стають солодкими і придатними до вживання в їжу
Цікавий факт: явище, коли квіти і плоди з'являються на стовбурі та основних гілках рослини, в ботаніці називається каулифлория (caulifloria). Крім джаботикабы каулифлория зустрічається у какао, хурми, джекфрута і більш звичною для східних європейців обліпихи. Але виглядають ці рослини менш вражаюче.
Ягоди джаботикабы як харчовий продукт дієтичні і цінні. Калорійність 100 г – всього близько 50 ккал. У складі є рослинні цукри, амінокислоти триптофан і лізин, аскорбінова кислота, та інші вітаміни, кальцій, фосфор, цинк та інші мінеральні речовини, а також дубильні речовини.
Як же використовують «бразильський виноград» у кулінарії? Ось кілька способів:
  • ягідки їдять сирими: просто видавлюють пальцями м'якоть з шкірки прямо собі в рот
  • варять желе, варення, мармелад
  • варять соуси до салатів і м'яса
  • роблять начинку для випічки
  • в'ялять і сушать для зберігання
Через 3 дні зірвані ягоди джаботикабы починають бродити. Цій властивості знайшли застосування: з них роблять настойки, вино і лікери.
Настояне на спирту або висушений «бразильський виноград» використовують у лікарських цілях.
 Джаботикаба лікує:
  • захворювання дихальних шляхів і органів дихання: ангіну, астму, бронхіт різного генезу
  • вірусні захворювання
  • діарею
  • захворювання серцево-судинної системи
Ягоди джаботикабы мають кровоспинні, детоксикаційні та протираковими властивостями.


Немає коментарів:

Дописати коментар